Vetorissan vaihto AXA moottorisahaan

Kiinassa tehdään erinomaisia moottorisahoja, kuten Jönköping ja AXA. Jönköping on ihan toimiva paketti sellaisenaan, mutta AXA:ssa on pyritty parempaan viimeistelyyn ja tarkempaan suunnitteluun.

Valitettavasti AXA:n kohdalla tämä parempi suunnittelu on johtanut liian tiukkaan vetorissan mitoitukseen, jolloin sahattaessa vetorissa rutisee koko ajan, eikä ketju pyöri kunnolla. Jos AXA:an laittaa uuden ketjun ja kiristää ketjun oikeaan kireyteen, niin vetorissa ei pyöri lainkaan. Jos ketjun jättää löyhälle, niin vetorissa kyllä pyörii, mutta ketju ei pysy paikallaan sahattaessa, mikä lienee ainakin jonkinsortin vaaratekijä sahattaessa.

AXA:aan sopii kuitenkin heittämällä Husqvarnan 325-7 vetorissa, joka antaa sahalle aivan uuden elämän ja saha on todella hyvä. :)

rissapyorat

Vasemmalla oleva rissapyörä on alkuperäinen ja oikea Husqvarnan varaosapyörä.

rissapyorat2

hienomekaanikon tyokalut

Kenttäolosuhteissa täytyi turvautua hienomekaanikon työkaluihin, mikä johti pienen palan lohkeamiseen kytkimestä. Kytkimen kierre on päinvastainen normaaliin nähden eli kytkin irtoaa myötäpäivään kiertämällä. Kierre on melko tiukka, joten irroitus vaatii joko kunnon työkalut tai sitten lievää väkivaltaa (taltta ja vasara).

kytkinpuoli

Kytkinpuoli kytkin irroitettuna.

kaynnistinpuoli

Oikeilla työkaluilla kytkimen saa irti kun kampikakseli lukitaan tai estetään pyörimästä irroituksen aikana jollain työkalulla.

kaynnistinlaite

Jönköpingiin verrattuna AXA:ssa on ns. pehmeän käynnistyksen mahdollistava jousi, joka vähentää käynnistimeen kohdistuvaa rasitusta kun käytetään ”perinteistä” käynnistilaitteen repaisua, jossa tyhjiä ei oteta pois, joka johtaa muovisen käynnistinlaitteen rikkoutumiseen ajan myötä.

kaynnistinlaite2

Vaikka vetorissa vaihdettiin kenttäolosuhteissa pienin vaurioin, niin AXA toimii kuitenkin erinomaisesti. :)

This entry was posted in Yleinen.