Kritiikkiä Windows kympille

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2016/08/23/kertokaa-totuus–windows-10-sai-tayslaidallisen/20168751/66

Digitaalisen yksityisyyden puolesta kampanjoiva EFF (Electronic Frontier Foundation) on hyökännyt voimakkaasti Microsoftia ja Windows 10:n yksityisyyttä vastaan.

Järjestön mukaan Microsoftin strategia saada Windows 10 yleistymään nopeasti on polkenut jalkoihinsa käyttäjien yksityisyyden sekä mahdollisuuden tehdä valintoja.

Tätä edustaa muun muassa Microsoftin tapa tuputtaa päivitystä ensin käyttöjärjestelmän työpöydälle tulevin ilmoituksin ja myöhemmin suoraan Windows Updaten kautta isommin kyselemättä. Microsoft meni jopa niin pitkälle, että se sisällytti mainoksen Internet Explorerin tietoturvapäivitykseen.

– Todettakoon, että tietoturvapäivitykset eivät yleensä toimi näin, eivätkä ihmiset oleta niiden toimivan näin. Kun ihmiset asentavat turvapäivityksiä nykyiseen järjestelmäänsä, he eivät odota näkevänsä mainoksia saati ladanneensa kokonaan uutta käyttöjärjestelmää, kirjoittaa EFF:n Amul Kalia.

EFF kutsuu Microsoftin lähestymistapaa petolliseksi, kun yhtiö esitteli päivitysikkunat, joissa oikeassa yläkulmassa olevaa rastia klikkaamalla päivitys hyväksyttiin hylkäämisen sijasta. Järjestö tosin jättää mainitsematta, että Microsoft korjasi toimintatapaa runsaan palautteen perusteella.

Kritiikkiä tulee myös käyttöjärjestelmän ”ennätyksellisestä” viestinnästä Microsoftin palvelimien kanssa. Microsoft saa edelleen tietoonsa käyttäjän paikkatiedot, tämän kirjoittaman tekstin, ääni- ja kosketuskomennot, selaushistorian sekä tiedot tietokoneen käytöstä, kuten käyttöajat ja avatut ohjelmat.