Windows 10

Windows 10:n käyttäjän on hyvä tietää jotain Windows kympistä.

http://www.itviikko.fi/tietoturva/2015/08/01/oletko-vilkaissut-windows-10n-yksityisyysasetuksia-tee-se/20159695/7
”Tietoihin pääsevät käsiksi Microsoftin työntekijät, alihankkijat, toimittajat ja kumppanit.

Muihin oletusasetuksiin kuuluu muun muassa se, että Microsoft saa näyttää käyttäjille kohdennettua mainontaa ja selainhistoria sekä tallennetut salasanat synkronoidaan Microsoftin pilven kautta laitteelta toiselle, kun molemmissa käytetään samaa Microsoft-käyttäjätiliä.

Osa sovelluksista, kuten uusi Edge-selain ja OneNote saavat käyttää laitteen kameraa. Edgellä ja Xbox-sovelluksella on myös mikrofonin käyttöoikeus. Näitä oikeuksia voi säädellä sovelluskohtaisesti.”

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/windows-10-ja-yksityisyys-tama-on-hyva-tietaa-3326952

”Uuden Windowsin mukana tulevaa Cortana-avustajaa TNW nimittää seksikkääksi vakoilukoneeksi. Voidakseen antaa osuvia neuvoja se kerää paljon erilaista tietoa: sijainti, kalenteri, kontaktit, viestien sisältö, sovellusten käyttö, nettiostokset, selain- ja hakuhistoria…

Cortana tarvitsee paljon tietoja toimiakseen toivotulla tavalla, mutta käyttäjien on hyvä tietää, millä hinnalla tähän päästään.

Tiedoistaan tarkat saattavat haluta salata kiintolevynsä. Käyttöehtojen mukaan kiintolevyn salauksen käyttöönoton yhteydessä BitLocker-salausavain tallennetaan käyttäjän OneDrive-tilille.

Erityisen huolestuttavana TNW pitää Microsoftin ottamia laajoja oikeuksia päästä käsiksi käytännössä kaikkiin tietoihin aina sähköpostiviestien sisällöstä lähtien. Tähän se varaa oikeuden, jos katsoo tämän tarpeelliseksi suojatakseen asiakkaitaan tai palveluitaan.”

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/windows-10-soittaa-kotiin-eika-asialle-voi-tehda-mitaan-3328299
”Microsoftin uusi Windows 10 on nojaa tiukasti yhtiön internetpalveluihin, joiden käyttöä on vaikea estää kokonaan. Ars Technica kirjoittaa, että vaikka käyttäjä kääntäisi päälle kaikki yksityisyysasetukset, järjestelmä ilmoittaa itsestään silti Microsoftille ja välittää yhtiölle tietoa, jonka perusteella käyttäjä voi olla tunnistettavissa.

Ars Technican mukaan tietoa vuotaa esimerkiksi hakutyökalu, joka paikallisten tietojen lisäksi osaa hakea informaatiota myös internetistä. Vaikka nettihakuominaisuuden poistaisi käytöstä, järjestelmä hakee silti bing.com-osoitteesta tietoa ja pyynnln mukana palvelimelle toimitetaan koneen yksilöivä tunnistenumero.”

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2015/12/29/salasitko-kiintolevysi-windows-10-lahettaa-salausavaimesi-microsoftille/201517206/66

”Salasitko kiintolevysi? Windows 10 lähettää salausavaimesi Microsoftille

Moni meistä haluaisi pitää omana tietonaan sen, mitä tietokoneellaan tekee tai sinne tallentaa. Hyvä keino tähän on käyttää levyn salausta, jolloin kiintolevyllä oleviin tietoihin pääsee käsiksi vain salausavaimen haltija.

Microsoft alkoi Windows 10:n myötä salata Microsoft-käyttäjien kiintolevyjä oletusarvoisesti. Valitettavasti, kuten The Intercept huomasi, Microsoftin toteutus on tietoturvan kannalta vakavasti puutteellinen.”

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/windows-10-n-urkintaa-ei-voi-pysayttaa-rajoitettu-yritysversiokin-lorpottelee-hurjia-maaria-6302364

”Windows 10:n yksityisyydensuoja on herättänyt paljon keskustelua. Microsoft on myöntänyt suoraan, että telemetriatietojen keräämistä ei voi estää

Tuoreen testin mukaan jopa rajusti rajoitettuna Windows kuitenkin otti yhteyttä yli 30 erilaiseen Microsoft-osoitteeseen jopa 2578 kertaa 30 tunnin aikana. Tällöin käytössä oli kaikki mahdolliset säädöt sekä kolmannen osapuolen DisableWinTracking-sovellus.

Rajoittamaton Enterprise Edition -versio otti yhteyttä 51 osoitteeseen yli 5500 kertaa 8 tunnin aikana. 30 tunnin aikana eri keruuosoitteiden määrä kasvoi jopa 113:een, kertoo Forbes.

Home-käyttäjille rajoitusvaihtoehtoja ei ole edes tarjolla

Microsoftin Joe Belfiore on todennut, että tietyissä toiminnoissa Microsoft ei voi edes tarjota vaihtoehtoa rajoittamiseen, sillä datankeruu on tärkeää ”järjestelmän terveyden kannalta”.

Yhtiö ei kuitenkaan ole kertonut, mitä tällainen elintärkeä data käytännössä olisi ja miksi koneen pitää sitä varten ottaa yhteyttä yli 100 osoitteeseen tuhansia kertoja päivässä.”

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/piraatit-varoittavat-windows-10-lahettaa-salasanatkin-microsoftille-3481829

”Piraattipuolue varoittaa kuluttajia ja viranomaisia käyttämästä Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmää sen käyttöehtojen vuoksi.

Microsoft ottaa järjestelmässä oikeudekseen kerätä tietoja käyttäjän toimista. Järjestelmän mukana tulevat ohjelmat lähettävät Microsoftille käyttäjän yksityisyyttä loukkaavia tietoja.

Lähetettäviin tietoihin kuuluvat esimerkiksi kaikki näppäimistöllä annettu syöte, webbikameran kuva ja tietokoneen mikrofonin kautta tallennettu ääni. Näppäimistöllä annettuihin syötteisiin kuuluvat myös käyttäjätunnukset ja salasanat. Cortana-avustaja kerää tietoja käyttäjän sähköpostista, tiedostoista ja äänittää käyttäjän puhetta.

Järjestelmä lähettää tietoja, vaikka käyttäjä muuttaisi sen yksityisyysasetuksia.

Snowdenin paljastuksia käsitelleessä The Guardianin artikkelissa kerrottiin Microsoftin luovuttaneen tietoja Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:lle.

– Voidaan sanoa, ettei lääkärikäyntien yksityisyys, eikä valtion- tai yrityssalaisuuksien säilyminen ole taattua, jos tilassa on käynnissä oleva Windows 10 -kone, varoittaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen.

Piraattipuolue ja nuorisojärjestö Piraattinuoret suosittelevat julkisen sektorin siirtyvän avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiin ja ohjelmistoihin”.