Sähköautokupla

On melko hassua, että sähköautoja mainostetaan saastettomina kulkuneuvoina, vaikka akut ovat ongelmajätettä ja auton ja akkujen valmistus saastuttaa enemmän kuin myyntihenkilö haluaa kertoa.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tassa-on-sahkoautojen-likainen-pikku-salaisuus/019af9b5-4a55-3a61-a87f-5b0dee65e048

”Journal of Industrial Ecology -julkaisun selvityksen mukaan puolet sähköauton aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä syntyy valmistusvaiheessa. Suurin saasteiden aiheuttaja on akun valmistusprosessi. Esimerkiksi litiumin kaivostyöt ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävällisiä. Perinteisen auton valmistus vastaa puolestaan 17 prosenttia kulkuneuvon hiilidioksidipäästöistä.

Kun sähköauto lähtee tehtaalta, on se aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä 13 600 kilogramman edestä. Polttomoottoriauton kohdalla vastaava määrä on 6 350 kiloa.

Sähköauton ympäristöystävällisyyden ratkaisee pitkälti se, millä tuotettua sähköä se käyttää. Suuri osa sähköstä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla, joten Journal of Industrial Ecologyn laskelmien mukaan sähköauto tuottaa päästöjä keskimäärin kuusi unssia maililta. Vastaavankokoisen tavallisen auton päästöt ovat toki kaksinkertaiset, mutta koska sähköauton valmistuksen päästöt ovat suuremmat tarkoittaa se, että sähköauto nousee ekologisemmaksi vaihtoehdoksi vasta noin 130 000 ajokilometrin jälkeen. Matka on sinänsä uudelle autolle kohtuullinen, mutta koska sähköautojen toimintasäde on tällä hetkellä varsin rajallinen, nousevat niillä ajetut kilometrimäärät harvoin kovin korkeiksi. Lisäksi akkujen latauskapasiteetti heikkenee ajan myötä. Esimerkiksi Nissan arvioi, että sen Leaf-sähkäauton akut heikkenevät viidessä vuodessa niin, että 125 kilometrin maksimimatka lyhenee 88 kilometriin.”

Entä sitten, kun sähköauto saavuttaa viimeisen käyttöpäivänsä – auto on käytännössä ongelmajätettä.

Epäilen vahvasti, että sähköautosta ei koskaan ole suurten massojen kulkuneuvoksi, koska sähköverkko ei ole riittävän tehokas, jotta jokaisen mökin pistokkeesta voitaisiin ottaa kymmenien kilowattien teho muutaman lataustunnin aikana.

Myös nykyisten akkujen kestoikä on melko surkea verrattuna itse auton käyttöikään suhteutettuna, joten onkohan kukaan laskenut päästöihin mahdolliset ja todennäköiset akkujen uusimiset?